» » » Grupy » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

Jarzębinówka nalewka myśliwska


Kolejny przepis ze starego pradziadkowego zeszytu/pamiętnika mysliwskiego

 Do słoja włożyc dojrzałe owoce jarzębiny.
Zalac słój wódką ze spirytusu,najlepiej 40-50%.
Następnie zlac płyn a owoce zasypac cukrem.
Późniejzlac syrop i połączyc ze zlanym płynem.
Butelki należy przechowywac w chłodnym miejscu,
najlepiej od 6 -8 miesięcy

 


zgłoś naruszenie
#59938
wysłano: 2012/07/17 08:58
Dzien dobry.
"Do słoja włożyc dojrzałe owoce jarzębiny.
Zalac słój wódką ze spirytusu,najlepiej 40-50%.
Następnie zlac płyn a owoce zasypac cukrem."
Po jakim czasie zlać??



zgłoś naruszenie
#59939
wysłano: 2012/07/17 09:48

Słyszałam ,że owoce jarzębiny powinno się najpierw trochę przymrozić ,żeby zabić w nich goryczkę a nstępnie podpiec w piekarniku i dopiero potem zalewać spritusem. 




zgłoś naruszenie
#59985
wysłano: 2012/07/23 14:31

Jarzębiak A. Czaplińskiego

 Do wykonania nalewki z jarzębiny należy przygotować:

 - 30 dag owoców jarzębiny,                                - 3 suszone śliwki,

- 10 rodzynek,                                                   - 1 daktyl,

- 100 ml spirytusu,                                             - 800 ml wódki,

- 100 ml brandy,                                                - łyżka cukru.

 Owoce jarzębiny zebrać należy we wrześniu, dobrze opłukać i wysuszyć, następnie pokroić. Ze śliwek usnąć pestki. Po umieszczeniu owoców w słoju dodać cukier i całość zalać spirytusem, po czym odstawić na ok. 4 tygodnie. Po tym czasie nalew zlewa się, a owoce zalewa wódką, a następnie odstawia się na 3 dni. Zlaną z owoców wódkę miesza się z nalanym spirytusem, i dodaje brandy. Przefiltrowaną nalewkę rozlewa się do butelek i pozostawia na okres pół roku.




zgłoś naruszenie
#59986
wysłano: 2012/07/23 15:03
I inny przepis:

Jarzębiak

 

Ile jarzębiny na nalewkę?

 Jarzębinę do przygotowania nalewki najlepiej zbierać w końcu października, już po pierwszych przymrozkach. Jeśli zbierzemy jarzębinę wcześniej to można ją przemrozić w naszej zamrażarce – przez około 1 dzień.

Jak wykonać nalewkę?

 Składniki potrzebne do przygotowania takiego jarzębiaku:

- 1 kilogram umytych owoców jarzębiny,                             - 1 litra spirytusu,

- 1 litra wody,                                                                - 0,5 kg cukru

- sok z 1 całej cytryny.

Uwaga:

 Jeśli zamrażamy jarzębinę, warto aby przed zalaniem alkoholu lekko podpiec jagody jarzębiny – do miękkich jagód spirytus łatwiej przeniknie.

 Sposób przygotowania

 Owoce jarzębiny przed zalaniem alkoholu powinno się jest sparzyć wrzątkiem – wrzątek pozbawi je goryczki, które te owoce posiadają. Tak spreparowaną jarzębinę wsypujemy do większego słoja i zasypujemy cukrem, dodajemy także sok z cytryny i zalewamy spirytusem rozcieńczonym wodą, który sporządzamy następująco: (0,5 litra spirytusu i 0,5 litra wody). Słój z zalaną jarzębinę zakręcamy i odstawiamy na 3 tygodnie.

Po upływie 3 tygodni zlewamy ze słoja nalew, a owoce ponownie zalewamy taką samą proporcją spirytusu z wodą. Odstawiamy ponownie w ciemne miejsce na kolejne 3 tygodnie, po tym czasie cedzimy (możemy użyć kilkakrotnie złożonej gazy). Uzyskane nalewy łączymy ze sobą i rozlewamy do butelek.

Kiedy jarzębiak poleżakuje już wymagane 6 tygodni, za oknem będzie już zima, mróz i śnieg. To bardzo dobry moment na degustację jakości trunku. Taki jarzębiak doskonale rozgrzewa w zimne, grudniowe dni. 




zgłoś naruszenie

 

strona główna forum


|0.011|