Kaliber 308 win czy 30.06 |
nowy wątek utworzono: 2012/02/01 16:57 |
|
|
Jak jest róznica pomiędzy tymi kalibrami? Czy sztucer CZ 550 lux bardzo dobrze sie sprawuje?
|
||
| #57644 | wysłano: 2012/02/01 22:04 | |
|---|---|---|
|
Kaliber broni nigdy nie jest wyznacznikiem jego marki.Kupując broń kalibru 308W niemozemy się spodziewać efektu osiąganego przez żołnierzy którzy nie strzelają z pocisków półpłaszczowych.Kupując broń myśliwską początkujący myśliwy powinien wziąć pod uwagę swoje predyspozycje fizyczno psichiczne.Kaliber 308W został stworzony na poctawie kalibru 30-06 tylko dlatego,że poszukiwano po drugiej wojnie światowej naboju tak skutecznego jak on,ale który posiada łuskę krótrzą o tyle ile potrzeba aby broń była samo powtarzalna.Jeżeli ktoś kupuje broń myśliwską o kalibrze 762 powtarzalną i niepoddaje się modzie kalibrowi 308W powinien zakupić broń o kalibrze 30_06.Niema kalibru uniwersalnego i nie rozumię dlaczego w naszym kraju poddajemy się modzie kaliber 308W ten kaliber został wytworzony przez amerykanów nie rozumiem dlaczego jest uznawany by polować w Europie na zwierzynę grubą a kaliber 308W został stworzony by zabijać ludzi - typowy kaliber wojskowy. |
||
| #57645 | wysłano: 2012/02/02 01:43 | |
|
Bodziu nie rozumiem twojej delikatnej niechęci do kalibru jakim jest 308W.
Moim zdaniem oba kalibry są skuteczne parametry posiadają zbliżone. Mam możliwość porównania obu kalibrów w warunkach łowieckich i tak naprawdę kwestia tylko i wyłącznie własnego nastawienia co do chęci posiadania dla samego siebie. W kniei tak naprawdę nie odczujesz szczególnie różnicy pomiędzy tymi kalibrami. Pozdrawiam DB |
||
| #57647 | wysłano: 2012/02/02 06:37 | |
|
hmm rozumiem... Czytalem wlasnie o tym, ze jest to amuniucja stworzona z mysla o wojnie... Bardziej nadaje sie na zwierzyny grubą czy czarną... W takim razie jaka jest najlepsza broń, ,,cena w granicach roządku" dla początkującego, aby mógł strzelić lisa jak i dzika czy byka? Dziekuje za wcześniejsze wpisy
|
||
| #57648 | wysłano: 2012/02/02 07:43 | |
|
mitem jest że parametry kalibru 30-06 są prawie identyczne jak kalkibru 308w, wystarczy to porównać podaje link www.strzelecki.pl./lowiectwo/ammo/ wszystko zalezy jesze od marki amunicji. Ja w żaden sposób nie neguje skuteczności 308W bo i skutecznym jest nabój kal 243W, który powstał właśnie na bazie kal 308W, wszystko zależy od strzelca i broni. Krolem nabojów narazie jest kal. 30-06 i napeno jeszcze nim zostanie. Dlatego jakiekolwiek porównanie tego kalibru do innych moim zdaniem jest nietrafne. Pojęcie najlepsza broń nie istnieje,nie ma też uniwersalnego kalibru, wszystko zależy od zasobności portfela, a jedynym jej wyznacznikiem jest trfałość lufy, i jej celność a to w przypadku broni za cenę do 5000zł jest ruletką. pozdrawiam
|
||
| #57649 | wysłano: 2012/02/02 07:50 | |
|
broń firmy CZ jest to bardzo dobra broń, jedyny broblem to faktycznie głośńy zamek i mechanizm spustowy, który może być za "twardy" ale akurat to można wyregulować u dobrego rusznikarza.
|
||
| #57650 | wysłano: 2012/02/02 08:13 | |
|
Rozumiem... Dziekuje za informacje...
Pozdrawiam |
||
| #57654 | wysłano: 2012/02/02 15:54 | |
|
witam! bodzio3006 ma rację wszystko zależy od predyspozycji indywidualnych,zasobności portfela. wybierasz broń pod kątem użytkowym i tu dużo racji zamek to istotne,skład, waga,(jedz pooglądaj ułóż sie do broni)- każda broń zabija zależy jak strzelasz.w moim przypadku ważna była waga i skład musiał byc idealny mam obecnie HEYM`a sztucerek powtarzalny z lunetką waży swoje, wart zainteresowania wychodzi w klasycznych kalibrach, fakt po roku oddałam magazynek pod ponowną oksydacje. ogólnie polecam |
||
| #57655 | wysłano: 2012/02/02 16:32 | |
|
Kolego proponuje nie 550 a 555. 555 ma zamek remingtona!
Od lisa do byka? Po pierwsze no ciężko będzie aczkolwiek nie mówię że się nie da. A po drugie jako początkujący to raczej byków strzelał nie będziesz bo nie będziesz miał takiego prawa. Pozdrawiam DB |
||
| #57656 | wysłano: 2012/02/02 16:33 | |
|
Dokladnie najlepiej chyba bedzie pojechac i sprawdzic na sobie bron. Kupic pod siebie... mimo wszystko dobrze jest miec jakies to i owo na oku, dlatego sie zatanawiam... Mysle o Mauser 30.06 ,CZ 550 LUX, Blaser R93... Narazie jest to takie widzi mi sie ,ale zobaczymy jak z wygoda i ogolnym uwarunkowaniu :)
|
||
| #57657 | wysłano: 2012/02/02 16:37 | |
|
Tak sądzisz,że model 555 będzie lepszy? Hmm... nie mam rozeznania...
|
||
| #57660 | wysłano: 2012/02/02 18:56 | |
|
rozbieżność w cenie pomiędzy cz 550 a Mauserem jest kolosalna więc jak portfel masz zasobny to kupuj Mausera. Różnica pomiędzyu cz 550 a 555 jest niewielka ta pierwsza ma zamek typu Mauser a cz555 ma zamek od Remingtona który lepszy? trudno ocenić. obie jednostki mają te same lufy jedynie różnica jest w zamku , w kształcie kolby, mechanizmu spustowego, i jak pamiętam chyba jest inny wskażnik naboju w komorze 555tki, ale najważniejsze czyli lufy mają takie same. osobiście to do broni powtaralnej z magazynkiem mam mieszane uczucia. troche problem na zbiorówkach w zwykłym to nabój z komory pod zamek jednym ruchem i spokój w z magazynkiem to troche zabawy trza go wyjmować i takie tam, poprostu więcej zachodu. |
||
| #57664 | wysłano: 2012/02/02 22:15 | |
|
Witam.
Kolego dlaczego więcej zachodu? Wg mnie jest wrecz przeciwnie. Pozdrawiam DB |
||
| #57669 | wysłano: 2012/02/03 13:13 | |
|
chyba że kolega ma broń w której po cofnięciu zamka i wyprowadzeniu naboju z komory można przez zamek z powrotem wprowadzić nabój do magazynka bez jego wypinania-to zmienia postać rzeczy.
|
||
strona główna forum
Ostatnie posty w tym pokoju: