» » » Grupy » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

Kie豚asa z dzika


Zwierzyna: Dzik»

utworzony: 2011/07/31 13:15

Witam Czy kie豚asa z dzika jest trudna do zrobienia ? Ostatnio robi貫m kie豚as z przepisu z internetu i wysz豉 okropna czy znacie dobry przepis na kie豚as z dzika ?

 


zg這 naruszenie
#57204
wys豉no: 2011/11/10 23:39
witam..my郵 瞠 to bardzo proste..proporcji nie podam bo to ju wedle uznania...
wi璚 mi瘰ko z dzika miele w maszynce na grubym oczku..boczek natomiast na mniejszym..do tego dodaje majeranek du穎 鈍ie瞠go czosnku przepuszczonego przez prask pieprz s鏊 gar嗆 saletry dwie 造瞠czki cukru..wszystko dok豉dnie mieszam a si 豉dnie wyrobi..nape軟iam w jelita i w璠z...to chyba nic trudnego..powodzenia..Smacznego :)



zg這 naruszenie
#57206
wys豉no: 2011/11/11 14:25
Kie豚asa z dzika to jest ca造 rytua ,kt鏎y nie da si tak dok豉dnie zwa篡 ani zmierzy. Zacznijmy od mi瘰a, co dodajemy to jest bardzo wa積e. Ja osobi軼ie najlepiej lubi 鈍inki. Mi瘰o jest o wiele delikatniejsze i s這dsze.Cz瘰to jest wiele t逝szczu. W tym roku dziki s t逝ste szczeg鏊nie te kt鏎e maj kukurydz i 穎喚dzie. I spok鎩 to wtedy si tucz. Ja dodaj wszystko to znaczy szynki 這patki kark闚k boczek ,oczywi軼ie z dzika i pol璠wic. Odbieramy to od ko軼i wycinamy dok豉dnie 軼i璕na i r騜nego rodzaju twarde cz窷ci mi瘰a. Dodajemy s鏊 1,5 grama na kg. Mo積a tak do 2,0 gram co pomi璠zy. Zostawiamy tak zapeklowane mi瘰o na 24 godziny w zimnym miejscu. Mo積a doda troch soli peklowej,lub saletry. Nie b璠zie po uw璠zeniu siwego 鈔odka w kie豚asie. Mielemy wszystko na grubym sitku. Starsze osobniki radzi bym na 鈔ednim. Je郵i nie s wystarczaj帷o t逝ste to trzeba doda boczku lub podgardla 鈍i雟kiego,co podniesie smak a podgardle daje kleju.Po zmieleniu dodajemy pieprz,w miar do smaku. Czosnek oko這 dwa 鈔ednie z帳ki na kilogram. Wa積y jest owoc ja這wca bez kt鏎ego dla mnie kie豚asa z dzika nie jest kie豚as,z tym to delikatnie jak dodamy za du穎 to si odbija i kie豚asa kwa郾ieje szybko. Przyprawy mo瞠my rozprowadzi w odrobinie wody wtedy smak b璠zie intensywniejszy. Po dodaniu przypraw sma篡my kotlet na pr鏏, Wtedy mamy pewno嗆 ,瞠 kie豚asa b璠zie mia豉 zaplanowany przez nas smak.Napychamy w 鈔ednie jelita bardzo dobre maj u nas w TESCO. Ostatnio robi貫m koledze i da mi takie starsze jelita, przy napychaniu kilka mi p瘯這,ale jak uw璠zi貫m to chrupa造 by造 takie delikatne.Nie dodaj zb璠nych przypraw my郵 瞠 to zb璠ne. Ale je郵i komu co innego smakuje to nie widz problemu. Cz瘰to spotykam si z my郵iwymi i pr鏏owa貫m dziesi徠ki wyrob闚 ,nie chc si chwali ale moja zawsze budzi uznanie. Jeszcze jedno pieprz tylko 鈍ie穎 zmielony ziarna nie mog by drobniutkie bo taki nie ma tego aromatu, czosnek tylko nasz polski nie du瞠 g堯wki i troszk fioletowy, najlepiej z ogrodu jak znamy jego pochodzenie. W璠zimy na d瑿inie lub buczynie albo olszynie. Drewno nie mo瞠 by 鈍ie瞠. Lecz musi by mokre 瞠by si za szybko nie spala這 d瑿ina bez kory. W w璠zarce tunel dymowy musi mie swoj odleg這嗆, Nie mo瞠 by za kr鏒ki,skutkiem czego mo瞠 by szybkie upieczenie naszych kie豚as. Dymem ciep造m w璠zimy kilka godzin to zale篡 od w璠zarki . Ja na koniec puszczam gor帷y dym i je troszke podpiekam ale bardzo delikatnie. I tak og鏊nie to wszystko. 砰cz smacznego. Darz B鏎.



zg這 naruszenie

 

strona g堯wna forum


|0.014|