Kiełbasa z dzika- forum przepis potrawa danie poluje.pl

poluje

utworzono: 2011/07/31 13:15

Kiełbasa z dzika


Post został dodany w grupie:

Dziczyzna przepisy kulinarne to grupa poświęcona wymianie przepisów na dania i potrawy z dziczyzny. …»

13 myśliwych |0 wątków
Witam Czy kiełbasa z dzika jest trudna do zrobienia ? Ostatnio robiłem kiełbasę z przepisu z internetu i wyszła okropna czy znacie dobry przepis na kiełbasę z dzika ?

 


zgłoś naruszenie
#57204
wysłano: 2011/11/10 23:39
witam..myślę że to bardzo proste..proporcji nie podam bo to już wedle uznania...
więc mięsko z dzika miele w maszynce na grubym oczku..boczek natomiast na mniejszym..do tego dodaje majeranek dużo świeżego czosnku przepuszczonego przez praskę pieprz sól garść saletry dwie łyżeczki cukru..wszystko dokładnie mieszam aż się ładnie wyrobi..napełniam w jelita i wędzę...to chyba nic trudnego..powodzenia..Smacznego :)



zgłoś naruszenie
#57206
wysłano: 2011/11/11 14:25
Kiełbasa z dzika to jest cały rytuał ,który nie da się tak dokładnie zważyć ani zmierzyć. Zacznijmy od mięsa, co dodajemy to jest bardzo ważne. Ja osobiście najlepiej lubię świnki. Mięso jest o wiele delikatniejsze i słodsze.Często jest wiele tłuszczu. W tym roku dziki są tłuste szczególnie te które mają kukurydzę i żołędzie. I spokój to wtedy się tuczą. Ja dodaję wszystko to znaczy szynki łopatki karkówkę boczek ,oczywiście z dzika i polędwicę. Odbieramy to od kości wycinamy dokładnie ścięgna i różnego rodzaju twarde części mięsa. Dodajemy sól 1,5 grama na kg. Można tak do 2,0 gram coś pomiędzy. Zostawiamy tak zapeklowane mięso na 24 godziny w zimnym miejscu. Można dodać trochę soli peklowej,lub saletry. Nie będzie po uwędzeniu siwego środka w kiełbasie. Mielemy wszystko na grubym sitku. Starsze osobniki radził bym na średnim. Jeśli nie są wystarczająco tłuste to trzeba dodać boczku lub podgardla świńskiego,co podniesie smak a podgardle daje kleju.Po zmieleniu dodajemy pieprz,w miarę do smaku. Czosnek około dwa średnie ząbki na kilogram. Ważny jest owoc jałowca bez którego dla mnie kiełbasa z dzika nie jest kiełbasą,z tym to delikatnie jak dodamy za dużo to się odbija i kiełbasa kwaśnieje szybko. Przyprawy możemy rozprowadzić w odrobinie wody wtedy smak będzie intensywniejszy. Po dodaniu przypraw smażymy kotlet na próbę, Wtedy mamy pewność ,że kiełbasa będzie miała zaplanowany przez nas smak.Napychamy w średnie jelita bardzo dobre mają u nas w TESCO. Ostatnio robiłem koledze i dał mi takie starsze jelita, przy napychaniu kilka mi pękło,ale jak uwędziłem to chrupały były takie delikatne.Nie dodaję zbędnych przypraw myślę że to zbędne. Ale jeśli komuś coś innego smakuje to nie widzę problemu. Często spotykam się z myśliwymi i próbowałem dziesiątki wyrobów ,nie chcę się chwalić ale moja zawsze budzi uznanie. Jeszcze jedno pieprz tylko świeżo zmielony ziarna nie mogą być drobniutkie bo taki nie ma tego aromatu, czosnek tylko nasz polski nie duże główki i troszkę fioletowy, najlepiej z ogrodu jak znamy jego pochodzenie. Wędzimy na dębinie lub buczynie albo olszynie. Drewno nie może być świeże. Lecz musi być mokre żeby się za szybko nie spalało dębina bez kory. W wędzarce tunel dymowy musi mieć swoją odległość, Nie może być za krótki,skutkiem czego może być szybkie upieczenie naszych kiełbas. Dymem ciepłym wędzimy kilka godzin to zależy od wędzarki . Ja na koniec puszczam gorący dym i je troszke podpiekam ale bardzo delikatnie. I tak ogólnie to wszystko. Życzę smacznego. Darz Bór.



zgłoś naruszenie

 

strona główna forum


|0.014|