» » » Grupy » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

Pieczyste z sarny


Zwierzyna: Sarna»

utworzony: 2011/11/28 22:10

Witam Wszystkich,

安i皻y Hubert by 豉skaw i podarzy sarn. Chcia bym t wspania陰 dziczyzn uraczy rodzin na uroczystym obiedzie no i tu rodzi si pytanie. Jak mi瘰ko poda? Na ten obiad przeznaczy貫m szynki, planowa貫m jak捷 piecze zrobi, poda j z kasz b康 kluskami i zasma瘸n czerwon kapustk. Szynki zamarynowa貫m w marynacie zio這wo czosnkowej i w tym miejscu sko鎍zy造 mi si pomys造 :-(.

Podrzu熯ie jaki sprawdzony przepis na pieczyste :-)

Darz B鏎

Andrzej

 


zg這 naruszenie
#57267
wys豉no: 2011/11/29 10:19


Zrazy zawijane z sarny


Sk豉dniki:


- 800 g sarniny na piecze,                              - 150 ml bulionu mi瘰nego,      - 150 g s這niny

- 50 ml czerwonego wytrawnego wina,            - 1 造磬a m彗i,             - s鏊, pieprz.



Farsz:


- 150 g combra sarniego,                     - 80 g 鈍ie篡ch prawdziwk闚,            - 1 cebul

- 1 造磬a mas豉,                                   - 1 造磬a tartej bu趾i.


1. Piecze oczy軼i, umy, osuszy i pokroi sko郾ie w poprzek w堯kien na 4 pod逝積e kawa趾i. Ka盥y z nich rozbi mocno t逝czkiem, osoli, doprawi pieprzem. S這nin pokroi w cienkie plasterki.

 

2. Comber umy, pokroi na kawa趾i, przepu軼i przez maszynk. Grzyby oczy軼i, umy i bardzo drobno posieka. Cebule obra, drobno posieka i zrumieni na
ma郵e. Wszystkie wymienione sk豉dniki po陰czy, doda tarta bulk i starannie wymiesza.


3. Przygotowane zrazy smarowa farszem, zwin望 ciasno, ob這篡 plasterkami s這niny i zwi您a mocno bawe軟ian nici.

 

4. U這篡 w rynience i dusi na wolnym ogniu 30 min., obracaj帷 zrazy w miar ich rumienienia.

 

5. Zrumienione, obsypa m彗, podla winem i bulionem, po czym dusi pod przykryciem na

ma造m ogniu, do mi瘯ko軼i (ok. 1,5 godz.).

 

6. Podawa z kasz per這w we w豉snym sosie.



Nadziewana 這patka sarnia

 

 

Sk豉dniki:


- 1.2 – 1.5 kg 這patki z sarny (bez ko軼i),        - 3 niedu瞠 cebule,       - 15 dag pieczarek,
- 15 dag kie豚asy do grzania,                           - 1 czerstwa bu趾a,      - 1 szklanka mleka,
- mielona ga趾a muszkato這wa,                        - s鏊, pieprz,                - 1 jajko,
- 10 dag ugotowanego wieprzowego karczku w璠zonego,                  - 6 – 8 owoc闚 ja這wca,
- 6 造瞠k oleju,             - 2 niedu瞠 marchwie,              - 1 szklanka 鄉ietanki,
- 1/2 szklanki czerwonego wina,                                             - 1 造磬a mas豉 lub margaryny,
- 8 po堯wek brzoskwi z puszki,          - 20 suszonych 郵iwek, - sok z cytryny.

Spos鏏 przyrz康zenia:

 

W umytym, wytartym do sucha mi瘰ie wyci望 otw鏎 szeroko軼i d這ni, natrze je z zewn徠rz i wewn徠rz sol oraz pieprzem. 1 cebul drobno posieka, zeszkli na oleju, po czym doda pokrajane w kostk grzyby, usma篡, odparowa sok. Po wystygni璚iu grzyby prze這篡 do misy, doda zmielon kie豚as, odci郾i皻 bu趾 (namoczon uprzednio w ciep造m mleku), jajko. Ca這嗆 przyprawi sol, pieprzem, ga趾 muszkato這w i wyrobi na jednolit mas. Gotowe nadzienie na這篡 do mi瘰a, otw鏎 zaszy mocn nici. Nafaszerowane mi瘰o ob這篡 plasterkami karczku, okr璚i sznurkiem, posypa ut逝czonym w mo寮zierzu ja這wcem, w這篡 do g喚bokiej brytfanny, pola reszt oleju i piec w temperaturze 180蚓 przez 50 min. (w razie potrzeby mi瘰o podla niewielk ilo軼i wody). Nast瘼nie dorzuci pokrajan w plasterki marchew oraz 2 cebule, piecze posmarowa 鄉ietan i piec przez dalsze 45 - 50 min. Upieczone na z這ty kolor mi瘰o wyj望 z piekarnika, od這篡 na 10 min., aby dosz這. W tym czasie warzywa oraz sok spod pieczeni prze這篡 do rondla, podla winem, zagotowa na ostrym ogniu, po czym przetrze przez sito lub zmiksowa, powt鏎nie zagotowa, przyprawi sol oraz pieprzem i odstawi w ciep貫 miejsce.

Brzoskwinie pokraja w cz御tki, 郵iwki (namoczone uprzednio w ciep貫j herbacie lub winie) wypestkowa, skropi sokiem z cytryny i obsma篡 na ma郵e (1 造磬a).
Z mi瘰a usun望 sznurek, pokraja je w niezbyt cienkie plasterki, u這篡 na ogrzanym talerzu, powlec sosem, ob這篡 brzoskwiniami oraz 郵iwkami i od razu podawa z dodatkiem pieczonych ziemniak闚 lub ry簑 na sypko. Reszt gor帷ego sosu poda w sosjerce.


Sarnina po litewsku

 

Sk豉dniki:

 

- comber sarni                                     - s這nina 10 dag

- t逝szcz 3 dag                                     - mas這 6 dag

 

Na sos:

 

- 鄉ietana ½ l                                      - cytryna 2 szt

- m彗a 2 dag                                       - mas這 10 dag             - s鏊

 

Comber skrusza造 wy篡逝j zacnie. Nast瘼nie s這nin naszpikuj g瘰to, a na godzin przed pieczeniem nas鏊. Potym blach d逝g, do kszta速u combra stosown, po堯, mas貫m podla racz, wolniutko piecz. Jak si rumieni pocznie, kilkakro mia趾im cukrem posyp, aby si jakoby glazury po wierzchu mi瘰a uczyni豉. Osobno 鄉ietank z cytrynowym sokiem zagotuj, soli i m彗i gichnij, rozk堯 sumiennie, do sosu surowe mas這 w堯, trzepaczk ba gor帷ej blasze ubij. Bro Bo瞠, nie gotuj, tylko comber pokrajaj, na p馧misek ci郾ij, sosem powy窺zym polej.



Stek z sarny w sosie bor闚kowym

 

Sk豉dniki :


- pol璠wica z sarny – 4 kawa趾i                      - ok. 20 dag 鈍ie篡ch bor闚ek (albo konfitury)
- 200 ml czerwonego wina                              - p馧 szklanki roso逝 
- otarta sk鏎ka z pomara鎍zy                          - s鏊, czarny pieprz 
- kawa貫czek cynamonu                                  - go寮ziki
- odrobina cukru                                             - 造磬a mas豉                           - 造磬a oleju 

Przygotowanie :

 

Mi瘰o myjemy, suszymy, a nast瘼nie pr鏀zymy sol, pieprzem, i po這w otartej sk鏎ki z pomara鎍zy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 min. Bor闚ki myjemy (je瞠li s 鈍ie瞠) i wsypujemy do naczynia. Do tego wlewamy wino, dodajemy go盥ziki, cynamon i drug po這w startej sk鏎ki. Zawarto嗆 gotujemy, przykrywamy i jeszcze podgotowujemy, doprawiamy cukrem do smaku. 

Nast瘼nie na patelni rozgrzewamy razem olej i mas這. Teraz najprzyjemniejsze – sma篡my steki po ok. 5 min z ka盥ej strony, chyba, 瞠 mamy ca趾owit pewno嗆 co do mi瘰a. Wtedy wystarczy ok. 3 min. Wtedy steki zostaj w 鈔odku r騜owe i smakuj lepiej. Po zdj璚iu z patelni trzymamy w cieple. 

Do naszego sosu dodajemy ros馧 i do po這wy odparowujemy. Dodajemy sos bor闚kowy, doprawiamy sol i pieprzem. Nast瘼nie tym sosem polewamy mi瘰o. 

Steki powinny by przepyszne, czego Pa雟twu serdecznie 篡cz. Smacznego!


Piecze z sarny na zimno

 

 

 

Sk豉dniki: 

 

- 2 kg ud嬈a z sarny,                                                   - 1,5 szklanki m彗i,

- p豉ska 造瞠czka zmielonej kolendry,              - 5 go寮zik闚,

- 2 z帳ki czosnku,                                                       - 15 dag smalcu,

- s鏊, pieprz mielony.

 

 

Zalewa:

 

- 1 szklanka octu,                                                       - 3,5 szklanek wody,

- 5 ziaren ziela angielskiego,                                        - 10 ziaren pieprzu czarnego,

- 4 go寮ziki,                                                                - 3 li軼ie laurowe. 

 

 

Spos鏏 przyrz康zenia: 

 

Wszystkie sk豉dniki zalewy po陰czy z wod i zagotowa, odstawi do och這dzenia. W tym czasie mi瘰o oczy軼i z b這n i powi瞛i, op逝ka i os帷zy. U這篡 ciasno w emaliowanym lub glinianym naczyniu i zala zalew tak, 瞠by ledwo przykrywa豉 mieso. Pozostawi w ch這dnym miejscu lub lod闚ce na 2 – 3 dni. Po tym czasie utrze w mo寮zierzu przyprawy (s鏊, pieprz, go寮ziki, kolendra) z czosnkiem. Mi瘰o wyj望 z zalewy, os帷zy (nie p逝ka), wytrze do sucha czyst 軼iereczk i natrze przygotowan mieszank przypraw. Tak spreparowany udziec w這篡 do naczynia i pozostawi w ch這dnym miejscu pod przykryciem na ok. 12 godz. Przygotowa ciasto jak na pierogi (m彗a, s鏊, woda), wyrobi i rozwa趾owa na placek grubo軼i ok. 1 cm. Na 鈔odku ciasta u這篡 udziec, owin望 go ciastem a brzegi zalepi, tak jak du篡 pier鏬. Tak przygotowane mi瘰o ulo篡 na blasze nasmarowanej t逝szczem i wstawi do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 2 godz. Gdy mi瘰o b璠zie ju mi瘯kie, wyj望 je z piekarnika i pozostawi do przestudzenia. Nast瘼nie zdj望 ciasto a mi瘰o owin望 w foli i wstawi na d馧 do lod闚ki na 2 – 4 godz. Po tym zabiegu piecze nabierze 軼is這軼i i po wyj璚iu z lod闚ki da si kroi na cienkie plastry. 

 

 

Spos鏏 podania: 

 

Jako przek御ka, na zimno, pokrojone w cienkie plastry i u這穎ne na p馧misku. Dodatki: chrzan ze 鄉ietan, bor闚ki. Dekorowa zielenin.

 




zg這 naruszenie
#57268
wys豉no: 2011/11/29 10:25

Udziec sarni w璠zony

 Sk豉dniki:

- 3 kg ud嬈a sarniego z ko軼i - marynata do sarniny        - s鏊 i pieprz do smaku

- 1/10 kg t逝stego boczku wieprzowego lub s這niny                             - 8 z帳k闚 czosnku

Spos鏏 przygotowania:

 Mi瘰o dok豉dnie umy i os帷zy z wody. W這篡 do emaliowanego lub szklanego naczynia (mo瞠 by r闚nie ze stali kwasoodpornej), zala marynat i odstawi do lod闚ki (lub w ch這dne miejsce o temperaturze nie przekraczaj帷ej + 6o C) na dwa, trzy dni. Mi瘰o przewraca w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

Boczek (lub s這nink) poci望 w s逝pki i zamrozi.

Wyj望 mi瘰o z marynaty i dok豉dnie osuszy.

W璠zi w ch這dnym rzadkim dymie (do 30o C) przez trzy dni.


Udziec sarni, pieczony

 Sk豉dniki:

- 1 udziec sarny (1,5 – 2 kg)                - 10 dag s這niny           - 4 dag mas豉
- p馧 szklanki czerwonego wina wytrawnego,              - 2 p璚zki w這szczyzny
- 2 cebule                                - natka pietruszki                     - przyprawy: s鏊, pieprz, tymianek

Sk豉dniki sosu:

- p馧 szklanki soku wi郾iowego            - p馧 szklanki pokruszonego chleba razowego
- konfitury z wi郾i – 25 dag                  - ziele angielskie                       - s鏊, pieprz 

Spos鏏 przygotowania

Udziec myjemy czy軼imy z b這n, odcinamy ko鎍闚k ko軼i. Nast瘼nie nacieramy je pieprzem, sol, tymiankiem. S這nink kroimy w paseczki. Obk豉damy ni mi瘰o. W brytfannie rozgrzewamy mas這, wk豉damy udziec wraz z odci皻 ko軼i, dodajemy w這szczyzn, na pietruszki i cebul. Mieszamy tym troch, 瞠by po陰czy這 si dobrze z mas貫m. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 22O C przez p馧 godziny, a nast瘼ne p馧 godziny zmniejszamy do 180O C i pieczemy jeszcze p馧 godziny polewaj帷 sosem.
Nast瘼nie udziec polewamy winem i pieczemy jeszcze przez oko這 30 minut nadal polewaj帷 sosem. Po wyj璚iu mi瘰o przek豉damy na p馧misek i wk豉damy do wy陰czonego ju piekarnika, 瞠by podtrzyma temperatur mi瘰a. Ko嗆 wyrzucamy. Sos wraz z warzywami przecieramy przez sito i wlewamy do brytfanny, do tego dodajemy sos wi郾iowy, skruszony chleb i ziele angielskie. Gotujemy do zg瘰tnienia. Ca造 czas mieszamy. Do smaku doprawiamy sol oraz dorzucamy wi郾ie. 




zg這 naruszenie
#57269
wys豉no: 2011/11/29 10:26
砰cz smacznego i "Darz B鏎"


zg這 naruszenie
#57270
wys豉no: 2011/11/29 12:07

Dzi瘯uj, napewno b璠zie smaczne.

Darz B鏎!

Andrzej




zg這 naruszenie

 

strona g堯wna forum


|0.024|