przepis na bażanta- forum przepis potrawa danie poluje.pl

poluje

utworzono: 2010/10/10 11:29

przepis na bażanta


własnie od pazdziernika zaczal sie sezon polowan na bazanta, korzystajac z okazji znacie moze jakis fajny przepis na bazanta?

 


zgłoś naruszenie
#55612
wysłano: 2010/10/11 20:17
zadnego dokladnego przepisu nie znam bo zawsze improwizuje:) ale przewaznie robie bazanta czy kaczke nadziewanego jablkami, a na wierzchu owiniety plasterkami sloniny by mieso nie bylo suche. pieczone w piekarniku w specjalnym rekawie do pieczenia mniej wiecej godzinke. mozna podlac jeszcze troszke winkiem. oczywiscie przyprawy czy jakies gotowe marynaty. na talezu mozna polozyc np z kluskami slaskimi i zurawinami do tego dobre czerwone winko:) 
zycze smacznego 
Darz Bór



zgłoś naruszenie
#55791
wysłano: 2011/01/09 22:43

Mam pytanie czy ktoś z Was rozróznia potrawy przyżądzone z bażanta pozyskanego z łowiska - upolowanego od takiego kupionego np. z takiej  hodowli bazantów. Jestem smakoszem a takich hodowli coraz więcej, nie zawsze jest czas na polowanie. Żona też nie che już potraw ze śrucinami.




zgłoś naruszenie
#55882
wysłano: 2011/01/29 12:33
Zanim przystąpimy do gotowania rosołu dobrze byłoby, gdyby ten Bażantpoleżał sobie parę miesięcy w zamrażalniku żeby skruszał.
Oczyszczonego i wypatroszonego bażanta dokładnie umyć, pokroić na części zalać zimną wodą , wstawić na niewielki ogień zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum, dodać włoszczyznę, marchewki, pietruszkę, seler i kawałek pora, a także wszystkie przyprawy z wyjątkiem magii. Gotować na maleńkim ogniu bez przykrycia- w razie potrzeby zdejmować osadzające się szumowiny. Gotować do czasu, aż bażant będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać odrobinę magii do smaku, i ewentualnie doprawić ziarenkami smaku.
 W międzyczasie ugotować makaron. 
 Kiedy rosół będzie gotowy, a potrzebujemy na to przynajmniej półtorej godziny nadchodzi czas na prawdziwą degustację.

 Rosół podawać z ugotowanym makaronem, talarkami marchewki i drobno posiekaną natką pietruszki.



Składniki
-Bażant,
-sól, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, listek laurowy, odrobina magii, ziarenka smaku
-Włoszczyzna:
-2- 3 marchewki
-pietruszka,
-mały seler,
-por
-od 2,5 do 3 litrów zimnej wody
-makaron

SMACZNEGO!!



zgłoś naruszenie

 

strona główna forum


|0.015|