Przepis na mięso z bobra - forum poluje.pl

poluje

utworzono: 2012/10/25 15:15

Przepis na mięso z bobra


Mam zaproszenie na Bobra i pewnie z niego skorzystam. Ale mam problem natury powiedzmy etycznej . Tata mawiał -na co się poluje tego się nie marnuje. W obecnych książkach kucharskich nie ma przepisów na temat potraw z bobrów. Czy to ma jakieś zastosowanie w gastronomi. Większość kolegów myśliwych mówi że mięso jest dobre ale co z tego można zrobić wiedzeli przdwojenni myśliwi. Może w Waszych rodzinach przetrwały jakieś przepisy. Szkoda zedrzeć skórę i wyrzucić porę kilo mięsa. Robin

 


zgłoś naruszenie
#60476
wysłano: 2012/10/29 23:00
oddać azjatom w gastronomii -wyjdzie z niego zapewne świetna "kaczka po pekińsku"



zgłoś naruszenie
#60477
wysłano: 2012/10/29 23:28
tak na marginesie
czy trzeba wszystko zezreć- jak pomyłkowo odstrzele własnego psa to tez bede patrzył na to pod katem zmarnowania kilku kilo miesa ?

"Starozytni" slowianie katolicy jadali co najwyżej tylko kielnie w piatki -dzień postu -gdyz pokryta łuskami przypominała rybe

genitalia zasuszano i sprzedawano aptekom -zmielone pono leczyły wszystkie choroby
sadło stosowano na "krzyżacki bełt " ale chyba lepsze efekty lecznicze osiagano pijac bezpośrednio owe bełty

skorka miała kiedys wartosc - dzisiaj to tylko klopot



zgłoś naruszenie

Zobacz więcej w Poluje.pl - Waszym zdaniem



#60486
wysłano: 2012/10/30 18:06
Ja osobiście nie gustuję w gryzoniach , ale nieświadomie jadłem kiełbaski z nutrii (całkiem niezłe), a na mięso z tego stworzenia są dostępne przepisy .


zgłoś naruszenie
#60496
wysłano: 2012/11/01 20:54
Gratuluję poczucia humoru . Lepsze takie odpowiedzi jak żadne . Ja próbowałem kiełbasy z nutrii i to świadomie kiedyś kolega miał hodowlę. Mieszanka z sarniną i wieprzowiną była bardzo dobra, dlatego mnie zaciekawiły możliwości zastosowania bobra . Wcale nie tak łatwo znaleźć jakiś sensowny przepis. Pewnie masz rację kitajce na pewno będą znać zastosowanie. ROBIN


zgłoś naruszenie
#60542
wysłano: 2012/11/12 00:22
pierwsszy przepis jaki znalazlem, moje wolne tlumaczenie z norweskiego ;)
100 ml wody, 
100 ml octu,
jedno udko z bobra, (mozesz wziasc pewnie dwa;)
150 gram grzybow (gatunek wybrac)
50 gram masla, 
100 ml wina czerwonego,
100 ml smietamy kwasnej, 
100 ml smietany slodkiej (SMIETANKI)
tymianek, 
sol i pieprz, (ale nie bobra;)

udko marynujesz w winnooccie, jakies 12 godzin,

odkosciowujesz ;) mieso :D, i kroisz w dwu centymetrowe plastry, ktore przyprawiasz sola, piprzem i tymiankiem,
smazysz paski/plastry ostroznie na masle przez 3 min (tu nie wiem, czy w sumie, czy na kazdej stronie...)
i odkladasz je na bok, i utrzymujesz w cieple...
grzybki, dzielimy i smazymy na powstalym  sosie/wywarze...dodajemy smietanke i smietane i winko, gotujemy doprawiajac sola i pieprzem, do otrzymania sosu.
Podajemy z ziemniaczkami, gotowana marchewka i brukselka.
Smacznego :D



zgłoś naruszenie

Reklama

 

strona główna forum


|0.014|