Sidła na sarne |
nowy wątek utworzono: 2011/07/31 14:33 |
|
|
Podczas ostatniego polowania znalazłem sidła na sarnę. Sidła unieszkodliwiłem i zabrałem do domu czy dobrze zrobiłem ?
|
||
| #56835 | wysłano: 2011/08/01 16:50 | |
|---|---|---|
|
Witam!! Zrobiłeś bardzo dobrze gratulacje i podziękowania! ps.Jesteś myśliwym?? |
||
| #56965 | wysłano: 2011/09/09 22:10 | |
Ostatnio straż leśna montuje kamery i łapie tych co wywalają śmieci do lasu. Myślę, że można by zamontować kamerę przy takich zanalezionych sidłach i dla pozoru umieścić martwą albo wypchaną (nie wiem czy to przejdzie) sarnę tak by kłusownika nagrać gdy po nią przychodzi. Problemem są koszty takiej kamerki i pierdołowatość naszych sądów. Ale przynajmniej będzie się już znało gościa...
|
||
| #56966 | wysłano: 2011/09/10 00:39 | |
|
Witam.
Będą montowane chipy w tuszy z nadajnikiem GPS i straż leśna do takiego delikwenta dojdzie bez problemu. A wiec życzę powodzenia i grubego portfela kłusolom:) Pozdrawiam DB |
||
| #56969 | wysłano: 2011/09/10 16:36 | |
|
Jak będę już myśliwym to zapoluję na kłusownika. Bo każdy myśliwy powinien jednego złapać. To powinno być nasze motto. Nie na takiego co sidła stawia ale na takich co z bronią palną chodzą. Darz Bór.
|
||
| #56986 | wysłano: 2011/09/13 17:20 | |
Mam pytanie: jak zwiększyć prawdopodobieństwo natrafienia na wnyki gdy chodze po lesie. Gdzie kłsownicy to umieszczają. Od wielu lat przemierzam lasy, bagna i inne dzikie miejsca i nigdy sideł nie znalazłem. Zapewne są rozmieszczane na szlakach zwierząt. Macie jakieś doświadczenie w tej materii? Proszę o porady.
|
||
| #57027 | wysłano: 2011/09/26 23:03 | |
|
To nie jest proste szczególnie w dużych obwodach. Musisz obserwować ruchy ludności zamieszkałej. Sidła nie są proste w znalezieniu. Są tam gdzie ich nie widać a gdzie można bez zbliżenia je sprawdzić. Są w nie dalekiej odległości od miejsca zamieszkania kłusownika. Jest jeszcze wiele innych tajników ale najlepsza jest obserwacja jesień i zima. Powodzenia. Darz Bór.
|
||
| #57341 | wysłano: 2011/12/16 18:30 | |
Dzięki.
|
||
| #57351 | wysłano: 2011/12/16 19:22 | |
|
Kłusownicy co jakiś czas sprawdzają swoje sidła... idziesz wzdłuż wioski za stodolami i patrzysz gdzie są ślady na sniegu (bez śniegu ciężko) idziesz po nich i sie rozgladasz patrzysz czy gosc od śladów stawał w którą stronę się obracał itd. nikt do lasu przez pola, ugory i nieużytki nie chodzi do lasu dla przyjemności kryjąc się z tym... generalnie stawiają na ścieżkach zwierząt...
|
||
| #57352 | wysłano: 2011/12/17 04:10 | |
|
Kłusownicy co jakiś czas sprawdzają swoje sidła... idziesz wzdłuż wioski za stodolami i patrzysz gdzie są ślady na sniegu (bez śniegu ciężko) idziesz po nich i sie rozgladasz patrzysz czy gosc od śladów stawał w którą stronę się obracał itd. nikt do lasu przez pola, ugory i nieużytki nie chodzi do lasu dla przyjemności kryjąc się z tym... generalnie stawiają na ścieżkach zwierząt... Tak właśnie jest ale do tego potrzebny jest śnieg wtedy jest dużo łatwiej w rozpoznaniu. |
||
| #57356 | wysłano: 2011/12/18 00:08 | |
Podczas ostatniego polowania znalazłem sidła na sarnę. Sidła unieszkodliwiłem i zabrałem do domu czy dobrze zrobiłem ? Na pewno dobrze zrobiłeś, bo wówczas możesz ustrzelić tę sarnę, która się nie złapała w te sidła. Pewnie nie zrozumiesz ironii, ale gratuluję. |
||
| #57370 | wysłano: 2011/12/19 22:01 | |
|
No tak z sidłami sytuacja nie jest za wesoła ... Podobnie jak z siatkami w wodzie . Ktoś podsunął pomysł zamontowania kamery ... cóż spacerujących po lesie podeszłaby do takiego zwierzęcia i próbowała w jakiś sposób pomóc .I co każdy kto by się do niego zbliżył to od razu kłusol ? Nie , oczywiście , że nie . Lecz ma to oczywiście DRUGĄ DOBRĄ STRONĘ bo kłusownik też by się przy niej zjawił a dowód i to jasny by był :)
|
||
| #57372 | wysłano: 2011/12/20 10:39 | |
|
Najlepiej zrobić tak , znajdujemy wnyk przecinamy pętle i sklejamy taśmą klejącą tak żeby sidło wyglądało na nienaruszone zwierzyna jest wtedy bezpieczna, kłusownik po założeniu sidła nie podchodzi do niego tylko obserwuje je z pewne odległości a jeśli mu sidła zniszczymy to on przenosi się w inne miejsce i znów musimy szukać a tak mamy wszystko pod kontrolą,po pewnym czasie kłusol się zniechęca.
Darz Bór. |
||
| #57377 | wysłano: 2011/12/22 22:08 | |
|
Dokładnie tak robi mój znajomy w swoim regionie i ma świety spokój i zwierzęta tez oczywiście
|
||
| #57475 | wysłano: 2012/01/05 20:44 | |
|
ja to bym nie był taki spokojny jak wziełem sidla w rece.posiadanie sideł w naszym kraju nawet znalezionych jest karalne.są organy powołane do zdejmoweania soideł nam obywatelom pozostaje fakt taki zgłosić wskazać miejsce i nie dfotykac ich. znajdz se broń i zabierz do domu. sidła to urządzenia służące z przeznaczenia do kłusownictwa ich posiadanie jest zabronione zagrożone surową karą a ich zdjęcie i podjęcie transportu łączy się z ich posiadaniem-nie radzę robić tego napotykając straż leśną lub policję . kto uwierzy ze je znależliście w lesie. myśle że tylko średnio inteligentna małpa. pozostawiaM temat do przemyślenia |
||
strona główna forum
Ostatnie posty w tym pokoju: