udziec z sarny- forum przepis potrawa danie poluje.pl

poluje

utworzono: 2011/05/30 23:47

udziec z sarny


Post został dodany w grupie:

Dziczyzna przepisy kulinarne to grupa poświęcona wymianie przepisów na dania i potrawy z dziczyzny. …»

13 myśliwych |0 wątków
Witajcie, przygotowałam ostatnio udziec z sarny pieczony i niestety się rozczarowałam. Mimo, że piekłam mięso długo to niestety w kilku miejscach było surowe. Jak dobrze je upiec, macie jakieś sposoby?

 


zgłoś naruszenie
#56629
wysłano: 2011/05/31 17:54
ech....
Pewnie mięso nie było wcześniej zamarynowane to raz.

Będzie potrzebne:

1 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
10 ml octu winnego,
3 ząbki czosnku (utartego z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
łyżeczka cukru,
sok z połowy cytryny i starta skórka,
kilka goździków,
1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren jałowca,
1/2 łyżeczki kolendry,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka świeżego czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu),
1/4 litra wody.
Są to składniki są na 1 kg mięsa.
Wszystkie składniki należy wymieszać i podgotować. Całości nie wolno doprowadzić do wrzenia ze względu na wino. Dziczyzna musi długo nasiąkać marynatą – nawet 2 doby. Optymalny czas to doba. Oczywiście mięso zalane marynatą powinno stać w lodówce. Co jakiś czas trzeba ręką zamieszać zawartość miski.
sarnina wymaga również naszpikowania słoniną lub szprycowania masłem.
Dodatkowo można obłożyć sztukę mięsa boczkiem i dopiero upiec.




zgłoś naruszenie

 

strona główna forum


|0.011|